Hulp nodig?
030 266 9660
Hulp nodig?
030 266 9660

Dakwerken

Is uw woning klaar voor een nieuw overdekking? Of gaat u bouwen en bent u op zoek naar iemand die u kan helpen met het maken van een dakgebinte en het afwerken van het bovenste gedeelte van uw woning? 

Zware werkzaamheden die u beter kunt toevertrouwen aan een vakman. Hij zal al uw wensen en behoeftten trachten te vervullen en bouwt voor u een nieuw dak met de vereiste funderingen voor een maximale duurzaamheid.

Vul onderstaande aanvraag in en wij zorgen voor afspraken met de vakmannen. 


Klus beschrijving
Uw gegevens
Bevestiging

Wat u zeker moet weten!

De verschillende fasen

Alvorens u start met de klus, moet u goed nadenken over het gewenste resultaat. Hoe omvangrijk zijn de werkzaamheden? Met welke materialen wilt u renoveren? Welk budget wilt u eraan besteden? Allemaal vragen die eerst beantwoord moeten worden om een werkplan op te stellen.

Het is natuurlijk heel moeilijk om het gebinte te renoveren zonder aan het dak zelf te raken. Er moet dus ook nagedacht worden over de bedekking, de isolatie of de helling. Denk dus na over deze elementen wanneer u een bouwplan uitwerkt samen met de vakman die zich zal bezighouden met deze werkzaamheden.

Welk gebinte kiezen?

Er bestaan drie verschillende types dakgebinten, namelijk:

  • Traditioneel: dit typte bestaat uit verticaal, massief houten elementen die gedragen worden door grote horizontale balken. Het is de meest voorkomende bouwvorm dat toegepast wordt bij individuele huizen. 
  • Gelamineerde spanten: hier wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van gelamineerde houten spanten, maar ook andere bestanddelen kunnen worden ingewerkt. Dit type wordt in het algemeen gebruikt voor grote bouwwerken of voor meer complexe architecturale constructies.
  • Industrieel gebinte: bestaande uit fijnere houten lamellen die gemakkelijk gemonteerd kunnen worden. Deze worden veel gebruikt in nieuwe constructies maar zijn niet geschikt voor de inrichting van een zolder. 

Hoe goed isoleren ?

U kan dit gedeelte van uw woning op verschillende manieren isoleren. De eerste mogelijkheid is rotswol, een dikke isolatie (12 centimeter) maar daar moet de diepte van de kepers nog aan toegevoegd worden. Een tweede mogelijkheid zijn voorgesneden isolatiepanelen. Deze zijn beschikbaar in diagonaaldoorsneden maar ook in grotere lengtes voor grote ruimtes.

Welke dakpannen kiezen ?

De pannen die verwijderd werden voor de werkzaamheden, kunt u ook altijd opnieuw gebruiken. Sommige zullen waarschijnlijk vervangen moeten worden om de optimale bescherming te behouden. Er bestaan heel wat verschillende soorten bedekkingen en uw keuze wordt hoofdzakelijk bepaald door uw gebouw en uw persoonlijke smaak.

  • In beton: deze pannen zijn tamelijk zwaar en groter dan diegene vervaardigt uit terracotta (maar wel goedkoper). Ze bestaan in verschillende kleuren en ze zijn bijzonder geschikt bij vorst.
  • In terracotta: deze bestaan in verschillende kleuren, vormen en afmetingen. Ze bieden weerstand tegen alle mogelijke neerslag en temperatuurschommelingen. Ze kunnen worden gebruikt voor complexe vormen.
  • Natuurleien zijn zeer authentiek en verschillen onderling van kleur. Het is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen temperatuurverschillen en onbrandbaar is. 
  • Kunstleien hebben het voordeel beschikbaar te zijn in eenzelfde kleurengamma. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en langdurig bestand tegen vocht. 
  • Shingles (leien in bitumen) zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Door hun lichte gewicht zijn ze geschikt voor een lichter gebinte en voor uiteenlopende architectuurtypes. 

Deze lijst is niet volledig, er bestaan nog veel verschillende beschermingstypes die evenwel exotisch zijn, maar minder frequent gebruikt worden, bijvoorbeeld: stro, PVS, zink, aluminium. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken, maar zijn niet de eerste keuze voor de bedekking van een woning. 

Om uw renovatie-, bouwprojecten of gebinte te realiseren, raden wij u aan vakmensen te raadplegen die partner zijn van Bouwklaar zodat u een idee hebt van de verschillende voorstellen die zij voor u hebben.